Ontwerptips

 

1. Het kiezen van een lettertype

Een belangrijke tip als je nog niet vaak een tekst hebt opgemaakt: probeer zoveel mogelijk het oorspronkelijke ontwerp aan te houden. 

Voor de de naam van het kindje mag je een speels lettertype gebruiken, maar dit hoeft niet, dit is echt een kwestie van smaak.

Voor de verdere tekst is het het mooist als je een neutraal lettertype aanhoudt, zoals: Quicksand, Pompiere of Scope One. Maak deze letter niet te groot. Een kleiner lettertype geeft een rustig beeld. Geef dit lettertype de ruimte (voorbeeld 1) en zet andere beeldelementen er niet te dicht tegenaan (voorbeeld 2).
Maak ruimte tussen de regels. Ook dit zorgt voor rust bij het lezen.

Zet de tekst niet te dicht bij de rand.

 


2. Tekst centreren

De geboorte-aankondiging met naam, geboortedatum, adresgegevens etc. is vaak gecentreerd opgemaakt.  Hoe doe je dit?
A. Als je één laag hebt gemaakt met meerdere regels kun je kiezen voor uitlijning: links, centraal of rechts. Je ziet deze keuzes als je het tekstblok selecteert. Kies voor centraal.
B. Op het onderstaand voorbeeld is elke regel een aparte laag. Toch wil je dat deze tekst gecentreerd op het kaartje staat.
Dit doe je als volgt: Als je op het blokje 'raster' klikt (boven je kaartje)  verschijnt er een blokjesrooster over de kaart.
Zet elke tekst precies in het midden door de blokjes rechts en links van de tekst te tellen.


 

3. Plaatjes die langs de rand staan.

Ik werk  vaak met plaatjes die uit het beeld verdwijnen. Deze plaatjes moeten geplaatst worden tot over de grijze rand die je om het kaartje ziet staan. De grijze rand is zichtbaar als je 'preview' uitschakelt. Deze grijze rand is de 3mm snijmarge die de drukker hanteert. Als je een plaatje tegen die marge aan plaatst (voorbeeld 1) kan de achtergrondkleur onder of naast het plaatje mogelijk zichtbaar worden op je kaartje en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Bij voorbeeld 2 zie je hoe het wél moet.

 
 

4. Een kader plaatsen.

Een kader plaatsen in je ontwerp kan, maar we raden je  aan om deze niet te dun te maken. In verband met de 3 millimeter snijmarge kan jouw kaartje namelijk iets verschuiven in de snijmachine. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld aan de linkerkant 2 millimeter meer wordt afgesneden, waardoor je aan de rechterkant 2 millimeter extra hebt. Bij de meeste ontwerpen valt dit niet op, maar bij een kader valt dit gauw op en ziet er dan scheef uit.

 

5. Achtergrondlagen.

Het is erg leuk om te spelen met verschillende achtergrond-verloopjes (witte pijl) die in de achtergrond-map zitten. Maar wat als je toch liever een effen achtergrond wilt? Door op de achtergrondjes te klikken zijn ze allemaal als laag toegevoegd in je ontwerp. De enige manier om weer terug te gaan naar de achtergrondkleur is om op een achtergrondlaag te klikken (grijze pijl) en deze vervolgens te verwijderen. Dat doe je door op het prullenbak icoontje rechtsonder te klikken.


 

6. Goudfolie geboortekaartjes

Je kunt zelf van een gewoon geboortekaartje een goudfolie kaartje maken. Daarvoor klik je eerst op de tekst of het beeld dat je in goudfolie wilt veranderen. Vervolgens klik je op het veld 'kleur', rechts van het kaartje. Je ziet nu dat je kunt kiezen tussen 'kleur' en 'folie'. Als je op 'folie' klikt kun je kiezen tussen goud (het gele vakje) en zilver (het grijze vakje). Je kunt niet voor goud én zilver op 1 kaartje kiezen.
Stuur ons even een mailtje als je dit gedaan hebt (info@jakima.nl) zodat wij de instellingen kunnen controleren.
TIP: Het mooiste en meest geraffineerde effect geeft het als een naam of kleine beeldelementen, zoals sterretjes o.i.d. in folie worden gedrukt. Grote vlakken zijn niet mogelijk. Schaal dus niet een plaatje tot het een groot deel van een kaartje bedekt.

 

 

     Geboortekaartjes voor:

        jongen
        meisje
        broertje
        zusje
        tweeling
        3e kind 
 

      Thema:

         zomer
         herfst
         winter
         sportief
         hollands
         stoer

       Extra:

         Gedichtjes & quotes
          canvas schilderij

         sluitstickers

         

       Vragen?

           info@jakima.nl
           T + 31 6 55395652 (ma/vr 9-17 u)